4 Mart 2008 Salı

SEO Nasıl Yapılır - 3 (Domain-Hosting)

Merhabalar Arkadaşlar...

Uzun bir aradan sonra SEO tekniklerinden biri olan doğru domain ve hosting seçimleri konusudur. İlk öncelikle domain konusu ele almak gerekirse, bir site inşa etmeye karar verdiğimizde en başta domain'in ne olacağına karar vermeye çalışırız. Ki oldukça da önemli bir husus sayılır seo için. Bir örnek ile açıklayayım durumu : hobi temalı bir site yapmayı düşünüyorsunuz.Bu noktada öncelikli olarak ilk akla gelen domain'ler (hobi.com, hobi.net,hobi.org....vs) arada istisnalar olsa da genelde sahibi olan domain'lerdir. Her webmaster'ın, özellikle bu tip durumlarda klişeleşmiş uzantıları kullanma eğiliminde olduğu aşikârdır. Böyle durumlarda (...dunyasi, ...alemi, ...mania, ...vs) kullanımları birer örnek olarak görebiliriz.

Ancak hobi konusunda bir sitemiz olacak ise 4 karakterli temayı üstteki örneklerde olduğu gibi 10-12 karakterli domain'lerle kullanmak arama motorlarının indekslerinde işimizi gerçekten zorlaştırır. Nedeni açık; bir domain ne kadar kısa ise o kadar iyidir. Bu kural bütün arama motorları tarafından (google, yahoo,....vs) dikkate alınan bir olmazsa olmazdır. Peki bu durumda ne mi yapmak gerekiyor, temamız olan hobi kelimesinin yanına anlamı baltalamadan (hobim.com, hobitr.com,hobix.com) gibi kullanımlarla daha alakalı ve daha güçlü domain ismine sahip olabiliriz. Tabi bunlar sadece benim şuanda ürettiğim örnekler,bunları kendi yaratıcılığınız çeşitlendirebilirsiniz. Buradaki en önemli nokta domain'i anlamından saptırmadan karakter sayısı olarak minimize etmektir.

Domain konusunda bir diğer belirtmek istediğim husus; uzantılar hakkında. Şuan internet üzerinde ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers ) tarafından birçok uzantı mevcuttur. Örneğimizdeki hobi temalı sitemizi baz alacak olursak, (hobi.cc, hobi.be, hobi.jp) gibi domain adresleri belki bir üst paragrafta anlattığım kısımla birebir örtüşüyor olabilir. Ancak yanlıştır, nedeni; ....be uzantılı domain belgium(belçika) ülkesine hitaben bir site olduğunuzu belli eder arama motorlarında tarafında. Ki öyle bir durum söz konusu değil, bu yuzden global uzantılarda(com,org,net,biz,tv) domain üretmek SEO açısından daha yararlı olacaktır.Domain konusunda göz ardı edilmemesi gereken bunlardan ibaret diyebiliriz.

Son olarak hosting şeçimi konusunda yapılan hatalar konusunda birkaç belirtmek istediğim püf nokta var. En başta hiyerarşik olarak en faydalı seo eylemlerini sıralamak istiyorum:

  1. Kendisine özel IP numarası bulunan bir dedicated hızlı bir pc
  2. Bünyesinde gerçekten çok kaliteli siteleri bulunduran Türkiye lokasyonlu hızlı bir hosting firması
  3. Herhangi bir lokasyonda bulunan hızlı bir hosting firması
  4. Ücretsiz hosting veren kurumlar (blogger.com)

Hosting'inizin seçimini yaparken ilk maddedeki gibi özel bir pc üzerinden sitenizi yayımlanız halinde arama motorlarının özellikle IP adresinin sadece size atanmış olmasından ötürü sizin sitenize yatırım yapacak kadar ciddi bir içeriğe sahip oldugunu düşünecektir.Ve bu da size SEO konusunda çok önemli bir artı olarak geri dönecektir.

İkinci seçenek tercih etmeniz halinde buradaki en büyük avantajınız kaliteli sitelerin bulunduğu bir mekanda bulunmanız ve lokasyonunuz içerik dilinizle aynı coğrafyada bulunmasıdır. Günümüzde bir işe gireken bile "Memleket neresi hemşerim?" diye sorulabilmektedir. Arama motorları da bu mantıkla düşünürler.Ve size buna göre davranırlar.

Üçüncü seçenek ise ilk ve en yoğun olarak herkes tarafından tekrarlanan bir hatadır verdiğim 4 madde içinde. Lokasyon olarak farklı bir coğrafya bulunmanın dezavantajına karşılık hızlı bir hosting firması seçimi yine de kötünün iyisi olur arama motorları gözüyle.

Son seçenek ise gerçekten seo açısından hareket kabiliyetinizi belli sınırlar içinde tutar. Tek söylenebilecek ise "Allah kolaylık versin" den başka birşey olamaz.

Umarım faydalı bilgiler aktarabilmişimdir.Görüşmek Üzere...

Uyarı

Sitedeki içerikleri lütfen kaynak belirterek yayınlayınız...