14 Ocak 2008 Pazartesi

SEO (Search Engine Optimization) Nedir ?

Merhabalar Arkadaşlar,

Bugünkü konumuz oldukça derin olmakla beraber knowhow(*) ‘ı da pahalı olan bir konu olan SEO. Tanımsal anlamda kısaca açıklamak gerekirse, internet üzerinde arama hizmeti veren arama motorlarındaki durumunuzu yükseltmek için yapacağınız optimizasyonların bütünüdür diyebiliriz.Elbetteki bu arama motorlarının başında son yıllarda tabir-i caizse patlama yapan Google başta olmak üzere, Yahoo, Msn Live, Aol Search ve diğerleri gibi siteler geliyor. Seo’nun olanaklarının Google arama motoru üzerine kurgulandığı neredeyse herkes tarafından bilinir. Bunun en önemli nedeni 65 milyar dolarlık marka değerine sahip olmasını sağlayan arama motoru algoritmasıdır. Bu algoritmayı tam manasıyla çözen, yani neyin neyle neden çıktığı bilgisine kesin ve tamamen ulaşmak ya da kestirmek neredeyse imkansız.

Geçtiğimiz günlerde yabancı bir bilişim haber sitesinde bir google mühendisinin ropörtajını okuyunca daha net bir şekilde anladım Google’ın nasıl böylesine sanal alemi kontrol altına aldığını.Ropörtajda benim en çarpıcı bulduğum nokta ise herhangi bir kelime yazarak yaptığımız aramadaki sitelerin sıralaması 187 farklı değişkene göre yapılandırılıp sizlerin önüne gelmesiydi. Bu 187 farklı değişkenin bazılarını geliştirmek bizim elimizde, bazıları fiziksel koşullarla alakalı ve bazıları ise Google mühendisleri dışında kimsenin bilmediği şeyler.

Kontrolü bir nebze bizim elimizde olan değişkenlere girmeden önce, SEO’yu neden yaparız? Biraz bu konuda bir şeylerden bahsetmek istiyorum; Ki bizim elimizde olan değişkenleri ayrı bir yazımda anlatmak istiyorum, hatta seri haline getirip de yazabilirim.Çünkü yazımın başında da bahsettiğim gibi oldukça derin bir konu, ortalıkta gezen SEO taktikleri ve ücretli olarak size SEO hizmeti veren siteler SEO konusunu iyice keşmekeşe çevirdi gibi görünüyor konuya pek fazla aşinâlığı olmayan bir kişi tarafından.Konuyu dağıtmadan SEO neden yaparız? Konusuna gelmek istiyorum. Herhangi bir konuda site yayımladınız ve heyecanla sitenize gelecek ziyaretçileri kimi zaman otobüs durağında otobüs bekler gibi bekliyorsunuz pc başında, hele birde sitenize sayaç da koyduysanız. Nerden biliyorsun derseniz de tecrübeyle sabittir diyebilirim. İşin acı kısmı böyle bekleyerek sitemize hiç kimse gelemez. Gelemez diyorum çünkü potansiyel ziyaretçileriniz sizin sitenizden bir şekilde haberdar olması gerekiyor. Benim param var site açık olduğu sürece reklamla ziyaretçi çekerim diyorsanız yazının geri kalanını okumanıza gerek yok bunu açıklıkla söylebilirim.

En geçerli bir gerçekle konuya giriş yapalım, cümle her ne kadar karışık olduysa da. İnternet alemindeki sitelerin tamamına yakının ziyaretçileri arama motorlarından gelir. Kullanıcıların yine tamamına yakın bir çoğunluğu bir sitenin adresini ezberlemektense, arama motoruna ne ile alakalı sitelere gireceğini ifade eden bir ya da birden fazla kelime girer.Böylece ulaşmak istediği konudaki sitelere birçok alternatifle beraber kolaylıkla erişmiş oluyor. Ki çoğumuz da böyle yapar olduk son zamanlarda, şahsen ben adres satırına ezbere bir site adresini en son ne zaman yazdığımı hatırlamıyorum bile mesela. Internet kullanıcıların çoğunun kullandığı bu yöntem nedeniyle site sahipleri de bu arama motorlarına yönelik bazı teknik geliştirmeler içine girdiler.

Sitelerinin daha yukarılarda çıkartmak için, tabi bununla doğru orantılı olarak ziyaretçi sayılarını artırmak için optimizasyon yaptıkları en gözde arama motoru tabiki Google’dır. Bazen günde 600 milyon üzerinde hit alan google, internetteki diğer arama motorlarıyla kıyaslandığında %83 Pazar payıyla en yakın rakibi olan Yahoo ve Msn Live’a astronomik bir fark attığını anlamak hiç de zor olmasa gerek.Bu manzaradan çıkacabilecek en net sonuç sanal alemin patronu Google’dır. Mesela bir arkadaşlık sitesi kurdunuz(Sakın kurmayın da ) sağdan soldan verdiğiniz reklamlarla sitenize en fazla günlük 100-200(Adwords hariç) tekil hit getirebilirken, çok sağlam bir SEO çalışması sonucunda Google’da “Arkadaşlık”,”Arkadaş” gibi kelimelerde 1.sırada olmanız halinde ise 30.000+ tekil hit sıfır reklam maliyetiyle girilebilir. Örnek olarak arkadaşlık sitesi verdiğim için açıkcası kendimi kötü hissediyorum ancak en anlaşılır farklılığı aktarabilmek adına faydalı olacağını düşündüğüm için böylesinin daha iyi olacağını düşündüm.

SEO’nun önemini açıkca ifade ettim sanıyorum.Bir sonraki ve bunu takip eden yazılarımda SEO hakkında herkes tarafından bilinen teknik ve taktikleri doğru olarak yorumlayıp, üstüne de kendi tecrübelerimden öğrendiğim noktaları sizlerle paylaşıyor olacağım.

Görüşmek Üzere...

Uyarı

Sitedeki içerikleri lütfen kaynak belirterek yayınlayınız...