2 Ocak 2008 Çarşamba

Blog nedir? Ne Değildir ?

Blog geçtiğimiz son 5-10 yıl içerisinde yurtdışında, ülkemizde ise 1-2 yıldır artık iyice bilinir hale geldi. Peki bu blog? Ne işe yarar ? Sokaktan geçen herhangi bir insanın herhangi bir konu üzerine yazdığı, kendi yorumlarıdır işin özünde. Sanal alemde birçok konuda ya da tamamiyle aklına ne gelirse yazan blogger'lar(Blog Yazarı) vardır.

Gerek hayata dair güncel olayları kendi bakış açılarından yorumlayarak aktarıp insanlarla paylaşma ortamına taşıma, gerekse piyasada bulunan bir ürün hakkında izlenimleri yine aynı şekilde paylaşma ortamına taşıma gibi , tamamiyle sizin hayal gücünüze ve yaratıcılıgınıza kalan bir fikir özgürlüğü platformudur bu blog diyebilirim.

Bu tanımlardan sonra kimine göre gereksiz gelebilen bir kavram gibi görünse de, dünya çapında ün sahibi olmuş ve kendi blog'undan çok ciddi bir gelir kaynağı (7000$+/aylık) sağlayan insanları eğer biraz araştırısanız bulabilirsiniz.Buna örnek olacak bir kişiyi geçenlerde internette gezinirken gördüm. Malumunuz arkadaş Hintli zaten yazılım sektörünün de made in china'sını teşkil eden bu arkadaslardan birisi yaklaşık 10 yıldır bilişim dünyası dahilinde yazmadığı konu kalmamış, incelemediği pc parçası ya da software kalmamış durumda diyebilirim. Hatta youtube'da bile bu arkadaşın bir günlük yaşamını gösteren bir video bile var.Ve adamın işi sadece yazmak.Gerisini siz düşünün artık.

Ki bu sadece bir örnek olmakla beraber milyonları peşinden sürükleyen de bir hayal oldu. Hele de yurdum insanı bu konuda olağanüstü bir uzmaklık seviyesine sahip(!). Neden derseniz ki hemen açıklayayım; yurtdışında günde 3-4 saat sırf blog okuma hobisine sahip insanlar varken ülkemizde bilmiyorum da kaç kişi var bu tarz hobi sahibi. En azından ben daha öyle birine rastlamadım kendim de dahil. Hoş okuyalım derseniz de; kimin, nerden bulup da blog'unu her gün gazetelerdeki köşe yazarlarınınki gibi zevkle okuyacağız diyebilirsiniz.Haklısınız da olayın özünde blog yazım kalitesi, konu kartelası ve ilgi çekebilirliği gibi faktörleri sağlayabilmiş bloglar bulmak neredeyse de imkansız. Ama dediğim gibi yurdum insanı tv'de hangi dizi varsa direkt web sitesinin birbirinden farklı domainde 5-10 varyasyonlu sitelerle birden bire ortaya cıktığını bilmem sizler de fark ediyor musun? 3-5 satır dizi hakkında copy-paste mantıgına dayalı bilgi ve google adsense reklamları...

Blog bu değildir, bu mantıkla ancak blog çöplükleri oluşmaktadır. Blog'un en temel kuralı özgün olması ve kişinin kendi yorumuyla başkalarına yarar sağlayabileceğini düşündüğü herhangi bir konu hakkında görüşlerini dile getirmesiyle oluşturduğu bir bilgi portalı olmalıdır. Insan odaklı insana yarar sağlayan teorikte karşılaşamacağınız pratikte kazanılmış tecrübelerin aktarımını sağlayan bir platform da denilebilir.

Blog'un ne oldugu hakkında yeterli bilgi verdiğimi düşünüyorum temel olarak, bundan fazlası yine sizin yaratıcılığınıza ve bakış açınıza paraleldir.

En önemlisi blog yazmaktan korkmayın, topluma faydası dokunacağını düşündüğünüz konularda yazın! Büyük oranlarda çöplüğe dönen sanal aleme, gerçek anlamda işe yarar bilgilerle destekleyerek daha fazla vakit öldüren kimlikten çıkmasını sağlayın. Çünkü her insanın mutlaka çok iyi anladığı, bilgi sahibi olduğu ya da ilgi duyduğu birşeyler vardır.

Görüşmek Üzere...

Uyarı

Sitedeki içerikleri lütfen kaynak belirterek yayınlayınız...